Jitrocel kopinatý - bylinky pro zdraví
V dnešním díle seriálu o bylinkách jsme se rozhodli přiblížit význam dnes již mírně opomíjeného jitrocele kopinatého. Tato vytrvalá bylina se dožívá až 12 let a je charakteristická přízemní růžicí listů, ze které vyrůstá několik stvolů se žlutými květy.
Léčivou částí rostliny jsou především její listy, které obsahují zejména glykosid jménem aukubin, velké množství slizu, dále pak třísloviny, vitamín C, kyselinu křemičitou, atd. Listy se sbírají od května do srpna, ale jejich sušení je náročné, neboť mají sklon k hnědnutí, což značí rozklad léčivé látky aukubinu. Nesmí se v průběhu sušení polámat ani zvlhnout.
Využití jitrocele
Čerstvý jitrocel byl donedávna známým doplňkem při vaření. Dnes se však používá obzvláště sušený, jako čaj, nebo extrahovaný ve formě sirupu a tinktur. Využívá se také jako potrava pro domácí zvířata (ovce, skot), protože zlepšuje jejich zdraví a kvalitu mléka.
Vnitřní užití
- působí protizánětlivě a antibioticky
- pomáhá léčit chronické choroby žaludku a střev, upravuje stolici
- působí příznivě při zahlenění dýchacích cest a na zanícené sliznice
- pomáhá při léčbě kašle, astmatu
- příznivě působí při zánětech močových cest
- podporuje léčbu při onemocnění žlučníku a jater
Vnější užití
- působí protizánětlivě na drobné a špatně se hojící rány
- pomáhá hojit omrzliny a hemeroidy
- dezinfikuje hmyzí bodnutí a zmenšuje otoky
Příště se dozvíte o účincích kajenského pepře, minule jsme psali o hřebíčku.
Autor: Zuzana Šimíková