Hřebíček - bylinky pro zdraví
Dnes vás neseznámíme s klasickou bylinou. Málokdo totiž ví, že hřebíček je vlastně usušené poupě stále zeleného tropického stromu hřebíčkovce vonného.
Poupata hřebíčku se sbírají v době těsně před jejich rozkvětem a poté se suší. Mezi léčivé látky patří především silice, kterých hřebíček obsahuje až 20 %, zvláště pak sloučenina eugenol.
Využití hřebíčku
Hřebíček každý zná jako výrazně aromatické koření, které se používá samostatně, nebo jako součást kořenících směsí. Má nasládlou, někdy až hořkou chuť. Méně známé jsou jeho dezinfekční a anestetické účinky, kterých se využívá především v zubním lékařství. Používá se buď samostatný hřebíček, nebo výtažky jeho silic - tinktury a oleje. Kvůli své vůni a pozitivnímu působení obsažených silic se hřebíček používá také v kosmetice, jako součást vonných olejů, koupelí, či parfémů.
Vnitřní užití
- působí antisepticky (při otravách, střevních a žaludečních potížích)
- působí proti nadýmání
Vnější užití
- dezinfikuje ústní dutinu
- dezinfikuje a pomáhá léčit špatně se hojící rány
- působí lokálně anesteticky například při bolesti zubů, dásní, kloubů (použitím tinktury)
- použití oleje v aromalampě dezinfikuje místnost a také naše dýchací cesty (léčí záněty)
- je považován za afrodiziakum
Při nadužívání může hřebíček působit dráždivě.
Příště budeme psát o jitrocelu kopinatém, minule jsme vás seznámili s hlívou ústřičnou.
Autor: Zuzana Šimíková