Hlíva ústřičná - bylinky pro zdraví
V této části seriálu vás seznámíme s pozitivním vlivem hlívy ústřičné na lidský organismus. Jedná se o jedlou dřevokaznou houbu, která roste na listnatých stromech. Její zbarvení bývá bělavé, šedé, až hnědé, má příjemně houbovitou vůni a nasládlou chuť.
Mezi léčivé látky patří především beta 1,3-D glukany, vitamíny (B, D, C), stopové prvky (železo, sodík, zinek, jód) a mnoho dalších.
Využití hlívy ústřičné
Hlíva se využívá v kuchyni na vaření, smažení, či nakládání do octa. Pozitivní účinky má konzumace hlívy jako potraviny, nebo můžete užívat drcený prášek ze sušených hub, případně jiné výrobky obsahující extrakt z hlívy.
Vnitřní užití
- posiluje celkovou imunitu organismu
- zlepšuje trávení
- působí pozitivně na cévní soustavu (snižuje množství cholesterolu, snižuje krevní tlak)
- regeneruje buňky v těle (zlepšuje funkci vnitřních orgánů – srdce, jater, ledvin, apod.)
- pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi (při diabetu)
- má protialergické účinky
- pomáhá léčit bakteriální i virové infekce a záněty
- působí proti kožním onemocněním, ekzémům, hemeroidům, bradavicím
- pomáhá při rakovině (působí proti nádorovým buňkám, regeneruje organismus po chemoterapii)
- odvádí z těla toxiny
Pro dosažení léčivého efektu by se měla hlíva užívat pravidelně nejméně po dobu tří měsíců. Nebyly objeveny žádné vedlejší účinky.
Příští část seriálu se bude věnovat hřebíčku. Minule jsme psali o pozitivním působení heřmánku.
Autor: Zuzana Šimíková