Dýně - bylinky pro zdraví
Dýněmi nazýváme mnoho druhů zeleniny z čeledi tykvovitých (tykev turek, dýně Hokkaido). Plody této jednoleté popínavé rostliny jsou bobule různých tvarů a zbarvení, od zelené po oranžovou. Dužina v nich obsahuje vodu (až 90%), celou řadu minerálních látek (sodík, draslík, hořčík, železo, atd.) a vitamínů (alfa a beta karoteny).
Z dýně se využívají také semínka, která jsou bohatá na zinek, fosfor a další minerály, vitamíny E, A, D a B – vitamíny. Jsou rovněž zdrojem nenasycených mastných kyselin a aminokyselin.
Využití dýně
Dýně se používá nejen jako zdravá pochutina, která se konzumuje čerstvá i tepelně upravená, ale také jako dekorativní předmět (některé druhy nejsou jedlé). Je nealergizující – často se z ní dělají příkrmy pro kojence.
Dýňová dužina
- léčí žaludečních potíže, slinivku břišní a slezinu
- pozitivně působí na nemoci ledvin (váže toxiny a odvádí je z těla ven, je močopudná)
- zlepšuje imunitní systém
- snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi (pomáhá léčit nemoci srdce)
Dýňová semínka (loupaná)
- působí jako antidepresivum (nesmí se kombinovat s jinými antidepresivy)
- působí proti hlístům, roupům a škrkavkám v trávicím traktu
- pomáhají léčit potíže s prostatou (snižují nutkání na močení)
- mají pozitivní vliv na svalstvo močového měchýře
Olej z dýňových semínek
- obnovuje a stabilizuje funkci jater - zabraňuje cirhóze jater
- působí proti zácpě
- zamezuje padání vlasů a lámání nehtů
- regeneruje tkáně při ekzémech, lupénce či dermatitidách
Příští část seriálu bude věnována echinacee, v předešlém díle jsme popsali účinky dobromysli - oregana.
Autor: Zuzana Šimíková