Česnek - bylinky pro zdraví
Česnek kuchyňský je hojně používaný druh zeleniny. Jeho zralé stroužky mají spoustu pozitivních účinků na organismus, je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dále obsahuje např. alin, který po rozmačkání (rozžvýkání) reaguje na Alicin. Ten je původcem typického zápachu česneku a velkého množství jeho léčivých účinků.
Využití česneku
Česnek je nejznámější jako koření. Stroužky česneku se používají nejlépe čerstvé, nebo sušené, ve formě vloček a granulátů. Vařením česnek ztrácí mnohé ze svých léčivých účinků, syrový však může u některých jedinců vyvolávat trávicí potíže. Naštěstí je možné zakoupit různé přípravky obsahující extrakt z česneku (tobolky, tablety). Pro léčebné potřeby se mohou využívat také jeho rozmačkané stroužky, nebo česnekový olej.
Vnitřní užití
- snižuje riziko vzniku srdečních chorob
- snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh
- zlepšuje imunitu
- potlačuje plísňové infekce
- má antioxidační vlastnosti
- působí proti infekcím a virům (alicin je přírodní antibiotikum)
- zlepšuje trávení, působí proti střevním parazitům
Vnější užití
- léčí opary a bradavice
- potlačuje plísně
- hojí bolavá místa po kousnutí hmyzem
Nedoporučuje se užívat velké množství česneku dětem a těhotným ženám.
Další bylinkou, o níž se dočtete na Zdrave.cz, bude divizna. V předešlém článku jsme psali o účincích čekanky.
Autor: Zuzana Šimíková