Čekanka - bylinky pro zdraví
V nedělní části seriálu o léčivkách se seznámíte s čekankou. Čekanka obecná je planě rostoucí léčivá bylina, která dorůstá do výšky okolo metru. Poznávacím znamením jsou její sytě modré květy. Dále známe vyšlechtěnou čekanku listovou, která se používá do salátů, a čekanku kořenovou, ze které se vyrábí náhražka kávy – cikorka.
Z čekanky se pro terapeutické účely využívá květ, kořen a nať. Květ a nať se sbírají v době květu, ve slunečná odpoledne. Kořen v září až říjnu. Všechny části rostliny se mohou používat sušené. Z léčivých látek je v čekance např. inulin (který se využívá jako výživa pro diabetiky), intybin, silice, třísloviny apod.
Využití čekanky
Čekanka se užívá převážně jako nálev z květů a drcených kořenů. Dále se z ní vyrábí léčivá mast a své místo má i v kuchyni.
Vnitřní užití
- podporuje trávení, léčí záněty zažívacího ústrojí
- působí mírně projímavě
- čistí střeva (váže na sebe např. těžké kovy)
- působí močopudně (čistí močové cesty) a žlučopudně
- pomáhá při léčbě jaterních chorob a sleziny
- působí pozitivně na srdce a cévy, zabraňuje usazování tuku, snižuje cholesterol
Vnější užití
- mast pomáhá léčit ekzémy, vředy, akné a zmírňuje otoky kloubů
- oční kapky z květu se používají při zánětech očí
Čekanka nemá vedlejší účinky a lze ji užívat i dlouhodobě.
V zítřejší části seriálu se dočtete o léčivých účincích česneku, předešlý díl popisoval bez černý.
Autor: Zuzana Šimíková