
Prevence je základ : Echinacea a šípek pro posílení imunity v zimních měsících
Obranyschopnost organismu nám pomáhá v boji proti většině onemocnění a zejména v chladném období je pravidelné posilování imunitního systému nevyhnutelné. Jak lze imunitu podpořit přírodní cestou? A po kterých bylinkách a rostlinách sáhnout?
Echinacea neboli třapatka nachová - ideální pomocník při nachlazení a chřipce
Echinacea byla používána již původními indiánskými obyvateli Severní Ameriky k léčbě bolesti zubů a krku, původně také k léčbě vztekliny a hadího uštknutí. Dnes je považována především jako prostředek k posílení imunitního systému, k podpůrné léčbě angíny i chřipky, užívá se také jako antiseptický prostředek proti zánětům všeho druhu. Rostlina je využívána celá, nejsilnější účinky má však kořen, poté květ a až nakonec listy. Kořen třapatky nachové se nejčastě sbírá na podzim, květ a list v období, kdy rostlina kvete. Z třapatky se také lisuje olej. Používá se čerstvá v podobě tinktury či silných kapek, případně ji lze nasušit a v zimních měsících si z ní připravovat chutný bylinný čaj.
Echinacea pro naše zdraví
- posiluje imunitu
- hojí rány a regeneruje pokožku
- má protizánětlivé účinky
- aktivuje bílé krvinky a bojuje tak proti bakteriálním i virovým infekcím
Echinacea je netoxická, je však nutné být na pozoru při sklonu k alergiím a v těhotenství. Echinacea může způsobovat alergické reakce. Echinaceu bychom neměli užívat při leukémii, tuberkulóze, cukrovce, roztroušené skleróze, AIDS a při jakémkoli autoimunitním onemocnění.
Šípek jako zásobárna vitamínů a minerálů
Jestli se nějaká rostlina dá nazvat přírodním multivitamínem, je to právě šípková růže. Patří mezi největší zásobárnu vitaminu C, tělu dodá i vitamíny A, P, K, B a E, ale ani minerální látky nechybí. Tělu prospěje zejména zinek, draslík, fostor a hořčík. Šípky (plody šípkové růže) dozrávají na podzim, nejčastěji se sklízejí v září a říjnu. Plody se poté suší a používají zejména k přípravě šípkového čaje, případně se z nich vyrábí výborná šípková marmeláda, šípkový čaj či sirup, šípkové víno, šípkový likér, oblíbená je i šípková omáčka.
Zajímavost k přípravě šípkového čaje: Šípky, které jsme použili na čaj, nevyhazujeme. Dobré je udělat si výluh z těchto šípků opakovaně, platí totiž, že 2. a 3. výluh je nejsilnější. Šípkový čaj je vhodný i pro dlouhodobé podávání.
Plody šípku pro naše zdraví
- výrazně posiluje imunitu
- je výborným antioxidantem
- napomáhá správnému trávení
- pečuje o nervový systém
- bojuje proti infekcím ledvin, žlučníku i dýchacího ústrojí
- ulevuje od křečí při menstruaci
- jeden z nejlepších přírodních léků proti paradentóze
- zvyšuje libido
- šípkový čaj má močopudný účinek, působí proti ledvinovému písku a ledvinovým i močovým kamenům
Pro posílení obranyschopnosti se doporučuje také všestranně prospěšný Rakytník, o kterém se více dočtete v tomto článku
Autor: Michaela Chylková