Koriandr: Koření, které buď milujete, nebo nenávidíte
Koriandr setý, letnička, jejíž pravlastí je Středomoří a západní Asie, se v současnosti pěstuje již po celém světě. Je bylinkou i kořením a v mnoha českých kuchyních se stal často používanou voňavou surovinou. Listy, kořeny i nezralá semena voní stejně, jemná ale složitá chuť koriandru připomíná mátu, pepř a citron. A je všeobecně známo, že právě pro vůni a chuť koriandru je surovinou oblíbenou i nenáviděnou.
Specifická chuť koriandru
Někteří labužníci tuto osvěžující citronově-zázvorovou vůni koriandru s nádechem šalvěje přímo milují, jiní ji naopak nesnášejí a připadá jim mýdlovitá či přímo odporná. Ať už patříte do kategorie příznivců či odpůrců koriandru, pojďme si o něm říci pár základních věcí i zajímavostí. Čerstvé listy jsou základem pro asijskou, portugalskou a latinskoamerickou kuchyni. Thajští kuchaři z rostliny zpracovávají také tenký vřetenovitý kořen, kořeny koriandru jsou palčivější a pižmovitější než samotné listy. V západní kultuře se pro změnu používají jako koření plody koriandru, v Indii a na Středním východě se spotřebovává celá rostlina.
Nákup, pěstování a skladování koriandru
Nejlepší a kvalitní čerstvý koriandr seženeme v asijských obchodech a některých bistrech, kde se prodávají ve svazečcích (někdy i celé rostliny s kořeny). Je samozřejmě k dostání i ve větších supermarketech a zelinářstvích. A jak dlouho nám takto zakoupený koriandr vydrží? V mikrotenovém sáčku uložený v chladničce vydrží přibližně 4 dny. I ve zmrazeném stavu si docela příjemně uchová svou chuť a vůni, stačí ho nasekat a zmrazit v nádobkách s malým množstvím vody. Sušený koriandr není dobrý, v asijských zemích se takto vůbec nepoužívá, proto se sušit nedoporučuje.
Pěstování čerstvého koriandru je snadné
Koriandr se dá celkem snadno vypěstovat i v klidu domova ze semen, je to letnička, která potřebuje slunné stanoviště. Listy se sbírají po celé růstové období, z okolíků drobných bílých nebo narůžovělých květů vznikají nažky. Ty se sklízejí v plné zralosti.
Vaříme s koriandrem aneb jeho využití v kuchyni
Nejhojněji se v rámci vaření užívají čerstvé listy koriandru, které se do pokrmů přidávají nakonec a neprocházejí žádnou nebo minimální tepelnou úpravou. Vysoká teplota a delší zahřívání totiž výrazně oslabují chuť a vůni koriandru. Listy se ve většině asijských zemí přidávají do polévek, omáček, pokrmů smažených i dušených. Koriandr se dobře kombinuje s bazalkou, kari kořením, chilli, galgánem, zázvorem, česnekem, petrželí, mátou a koprem. Výborně chutná s avokádem, kokosovým mlékem, rybami, mořskými plody, citrusy, luštěninami, kořenovou zeleninou a rýží. Nesmíme opomenout, že je koriandr součástí úžasné kari pasty, ale také zelené pasty masala, salsy, guacamole a ostrých směsí chutney připravovaných z ovoce.
Bazalka: Jak ji využít při vaření a uchovat její voňavé listy co nejdéle?
Jak působí koriandr na náš organismus?
Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, obsahují také důležitý vitamín A, vitamín K a vitamín C. Pokud si chceme dopřát odlehčovací kúru, určitě se vyplatí po koriandru sáhnout, má totiž pozitivní vliv na trávení, omezuje nadýmání, snižuje hladinu cukru v krvi i cholesterol. Říká se, že má pozitivní vliv při léčbě rakoviny. Jen pozor s větší konzumací při poruchách srážlivosti krve, koriandr obsahuje totiž kumarin, který působí právě proti srážení krve a mohl by způsobit potíže.
První pomoc při nadýmání a plynatosti jsou bylinky, naučte se ale problémům předcházet
Autor: Michaela Chylková