zdroj: Shutterstock.com
Alternativní medicína

Garam masala: Směs koření, která prohřeje organismus a výtečně chutná

Pavlína Klaudová
09.03.2025

Garam masalu znají milovníci indické kuchyně. Ať už si ji koupíte nebo namícháte podle receptu na internetu, je jako stvořená pro přípravu prohřívacích jídel. Koření v ní obsažené podpoří průtok krevního oběhu a má zahřívající funkci.

Aromatická směs plná výrazných chuťových nuancí

Garam masala pochází ze severní Indie, prakticky se dá říct, že neexistuje jeden univerzální recept na to, kolik má obsahovat druhů koření. Její základ je sice stejný, ale v místních rodinných tradicích se může konečný výsledek poměrně dost lišit. Směs praženého a poté mletého koření byla původně v rámci principů ájurvédy přímo vymyšlená pro aktivaci tělesného tepla (agni). Základními druhy koření v Garam masale jsou kardamom, koriandr, kmín, černý pepř, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, které působí synergicky a všechny jmenované jsou často uváděny jako stimulanty trávicího systému i krevního oběhu.

Koření pro dobré trávení a stimulaci metabolismu

Garam masala má nízký obsah kalorií, funguje jako výborný zdroj vitamínů a minerálních látek, podporuje zdravý střevní průchod a celkové trávicí funkce. Černý pepř je bohatý na piperin, stimuluje vylučování žaludečních šťáv. Podporuje chuť k jídlu a zároveň pomáhá zlepšit trávení. Stejně tak i skořice, známá pro svou schopnost zmírňovat bolesti žaludku. Hřebíček je bohatý na eugenol, který působí protikřečově a protizánětlivě. Kmín zase usnadňuje asimilaci potravy a vstřebávání živin. Stimulací produkce střevních enzymů snižuje riziko nadýmání a tiší na něho navázané bolesti břicha.

Kde se hodí použít:

  • Pro pokrmy, které jsou založeny na typické zimní zelenině jako tykve, pastiňáky, hodí se do dýňové polévky, k mrkvi, celkově zeleninových jídel.
  • Má své místo také v marinádách, pokrmech z rýže, slaných koláčích.
  • Výborně dochutí maso, obzvlášť si rozumí s drůbeží, rybami.

Poskytne nejen atioxidanty pro podporu imunity

Co se týče Garam masaly, není zajímavá jen chuťově, ale funguje i jako zdroj vitamínů A, B a K. Kardamom, muškátový oříšek a koriandr jsou plné minerálů a stopových prvků jako železo, zinek, hořčík, mangan. Jsou proto ideální pro posílení celkové imunity v chladných dnech. Zároveň díky tomu, že působí jako úspěšní ničitelé virů a bakterií, podporují celkový štít vaší obranyschopnosti vůči běžným patogenům, které vedou ke vzniku respiračních ochoření v rámci zimního období.

Protože je kořenící směs bohatá na antioxidanty (typicky zmíněný zinek a vitamín A), přispívá k neutralizaci volných radikálů, odpovědných za předčasné stárnutí buněk v návaznosti na působení oxidativního stresu. Směs je bohatá na zastoupení polyfenolů, které jsou uváděny jako pomocníci v rámci úspěšné prevence při riziku vzniku chronických onemocnění jako hypertenze nebo diabetes a zajímavé je na nich to, že přispívají k udržení zdravé hladiny cukru v krvi.

  • Zázvor a kardamom jsou bohaté na mangan, který zajistí lepší asimilaci železa a posílí vaši přirozenou obranyschopnost.
  • Koriandr funguje jako dobrý zdroj vitamínu K, který podporuje přirozenou srážlivost krve.
  • Hřebíček poskytuje hořčík pro podporu imunitní obrany a svalové relaxace.

 

Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.govpubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Pavlína Klaudová

Ledviny jako sídlo životní energie. Cesty, jak je posílit a udržet je zdravé

Další články

Jak změnit jídelníček, když vás přepadne průjem?
Nemoci a léčba

Jak změnit jídelníček, když vás přepadne průjem?

02.01.2025

Průjem je obecně obtěžující porucha střevního tranzitu. Může být virového nebo bakteriálního původu, lze zmírnit pomocí přírodních prostředků, pokud není dlouhodobě závažného průbě ...