Citrusy: Oblíbená součást adventní doby s mnoha benefity
Citrusy bychom si měli spíše spojovat s létem, ale v našich končinách jsme si na ně zvykli jako na součást adventního rozjímání. Jsou nedílnou součástí zimních aromaterapeutických směsí i pečení. V kosmetice je nejdete jako součást osvěžujících parfémů. Jsou prostě všestrannými pomocníky tam, kde je potřeba příjemného dochucení nebo přidání trošky pozitivní energie.
Výborný zdroj vitamínu C v nákupním košíku
Pomeranče, klementinky, grapefruity a citrony nás zásobují vitamínem C, který je důležitý nejen pro neprůstřelnou imunitu, ale i tvorbu kolagenu. Ať už si z nich uděláte domácí džusy, přidáte citron do čaje s medem nebo si je sníte „na loupačku“, jsou to chutnou součástí zasněžených dnů.
Citrusové plody přinášejí ovocný a jemný nádech do mnoha slaných i sladkých pokrmů. Pomeranče se hodí do dezertů jako různé pěny, koláče, dají se kandovat, zavařovat, přidávat do zeleninových salátů, přidat do oblíbeného punče nebo svařeného vína (pozor, musí být bio s chemicky neošetřenou kůrou). Ale mohou být rovněž zajímavé v kombinaci s masem nebo rybami. Pomerančová kůra se skvěle hodí do svátečního pečiva.
- Pomelo je nejen součást dezertů, ale hodí se i ke krevetám nebo bílému vínu.
- Klementinky se ve Francii kombinují s kachními prsy i husí paštikou foie gras, přidávají do dezertů, krémů, dortů.
- Citrony i limety jsou opravdovými spojenci v kuchyni. Tvoří součást marinád, omáček, zeleninových jídel i masných pokrmů. Pokud máte po ruce jehněčí, citronová šťáva je jedním z nejlepších souputníků česneku, olivového oleje, černého pepře, tymiánu a rozmarýnu pro jeho naložení. Perfektní přílohou, která se hodí do každého ročního období jsou řecké citronové brambory.
- Pokud koupíte bio citrusy a chemicky neošetřenou kůrou, můžete jí dochutit krémy, pečivo, slaná jídla (ryby, maso.), přidat ji do zavařenin, je nedílnou součástí sirupu na Baklavu (pomeranč nebo citron) či Galaktoboureko atd. Používá se jak čerstvá, tak sušená. Uchovaná v dobře uzavřené dóze bude vždy připravena k dochucení všech možných pokrmů.
Citrusové plody jako pomocník zdraví
Citrusové plody představují důležitý zdroj vitamínu C (u pomeranče je to cca 35–55 mg na 100 g). Jsou také bohaté na antioxidanty, draslík, beta-karoten, vlákninu atd. Citronová šťáva je oblíbená nejen jako součást kulinářského kouzlení, teplá nebo studená, ale rovněž i ideálním spojencem pro boj s respiračními onemocněními i jako detoxikační prostředek, pije se ráno na lačný žaludek smíchaná s teplou vodou pro vyrovnání pH organismu.
Citrusové plody v aromaterapii
V aromaterapii jsou citrusové plody používány jako mírně antibakteriální prostředky. V rámci předběžné opatrnosti lze používat mandarinku, klementinku, tangerinku a pomeranč od tří let věku dítěte, obecně se však doporučuje u dětí do pěti let používat pro difúzi v ultrasonickém difuzéru hydroláty. Grep, limeta, bergamot a citron jsou vhodné pro větší děti i dospělé, je však potřeba dbát na jejich schopnost ředit krev, mít tuto skutečnost na paměti u osob, které mívají problém s krvácením z nosu nebo berou antikoagulační léky.
Citrusy mají v rámci svého působení čistící charakter, jsou doporučovány v rámci potřeby „uvolnění místa“ v hlavě při učení, podporují zapamatování si látky na zkoušku (nejlépe si v tomto oboru vede citrón). Jsou vhodné pro pomáhající profese a ty, kteří tráví pracovní dobu v kontaktu s mnoha lidmi (kadeřníci, prodavači, terapeuti, učitelé). Udržují dobrou pohodu, snižují stresové napětí a umí pomoci „vypnout“ po náročném dni.
Výborně se kombinují s květinovými esenciálními oleji (všechny druhy levandule (pozor u nízkého tlaku), rozmarýnem i kadidlem (pozor u vysokého krevního tlaku), dalšími citrusy, kořením (kontraindikace povětšinou ředění krve, hormonální působení) nebo hydroláty (růže, levandule, heřmánek, koření, meduňka, ylang-ylang). Pro atmosférickou difúzi se přidává jedna čajová lžička hydrolátu do 100 ml vody. V případě esenciálního oleje je potřeba brát v potaz velikost místnosti (max. 3 kapky) a dodržovat dobu difúze (hodina dospělý, půl hodiny denně děti maximálně).
Zdroje: ods.od.nih.gov, health.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Autor: Pavlína Klaudová